E-mail anti-spam met spf & dkim

trashZoals u wellicht gemerkt heeft zijn de regels voor het versturen van email naar Gmail en Hotmail aangescherpt. De voornaamste reden voor het verscherpen van deze regels is om de hoeveelheid spam te reduceren bij de genoemde providers.

Meer informatie hierover kunt u vinden via onderstaande URL:
https://www.siteground.com/

Om te kunnen emailen naar een van deze providers worden de volgende eisen gesteld:
– Reverse DNS, SMTP mailname en server hostname dienen hetzelfde te zijn.
– Reverse DNS voor IPv4 en IPv6 moet ingesteld zijn.
– De gebruikte hostname dient tevens te resolven.
– Er dienen geldige SPF records in de DNS zone aanwezig te zijn.
– Implementatie van DKIM (optioneel).

Wel dient opgemerkt te worden dat ondanks het toepassen van de juiste configuratie dit geen vrijwaring geeft voor het probleemloos emailen naar deze providers. Het is namelijk goed mogelijk dat er intern een score systeem gehanteerd word waarin de mail alsnog geblokkeerd word voor de betreffende afzender, hier hebben wij geen zicht en vat op en dient u zelf bij de provider na te vragen en op te lossen.

Wat kunt u doen?
U dient te controleren of de genoemde eisen van toepassing zijn voor uw domein en/of server en dient deze mogelijk te implementeren en toe te passen.

We hebben een aantal URL’s voor u waarin nader beschreven word hoe een en ander in te richten is:

SPF: http://www.zytrax.com/books/dns/ch9/spf.html
DKIM: http://www.port25.com/support/domainkeysdkim-wizard/

Hoe kunt u uw mailserver controleren?
U kunt naar http://www.email-tester.com/ gaan, daar word een willekeurig gegenereerd emailadres getoond. U dient een email op te stellen naar het genoemde adres via de mailserver waar u dit voor wilt testen en die te versturen. Nadat de mail verstuurd is kunt u op de website op de “Check” knop klikken om het resultaat in te zien en geeft een duidelijk inzicht van de verbeterpunten die toegepast dienen te worden.

Voor servers op ons traditionele platform is het mogelijk om 10/10 te behalen. Het is tevens mogelijk om uw DKIM configuratie te testen, hiervoor bied de eerder genoemde website een online tool die u hieronder terug vind: http://www.mail-tester.com/spf-dkim-check

Wat kan My Brain doen?
Daar de problemen zich concentreren rond de configuratie van de e-mail bent u hier als klant zelf verantwoordelijk voor. Uiteraard kunnen wij met u meekijken en waar nodig advies geven voor het oplossen van de problemen. Er dient mogelijk op de betreffende IP-adressen een reverse naam ingesteld te worden.